Könnyűszerkezetes ház

Könnyűszerkezetes ház fogalma – avagy mit érdemes tudni a könnyűszerkezetes házról

A könnyűszerkezetes ház, mint építési forma korábban jellemzően Amerikában, illetve a Skandináv országokban számított egy igen kedvelt építési módnak. Mára azonban már szinte a világ valamennyi országában találkozhatunk könnyűszerkezetes házzal.

Könnyűszerkezetes háznak nevezünk minden olyan ingatlant, amelynél a falkialakítások térfogatsúlya jelentősen alacsonyabb a hagyományos technológiákkal készítettépületekhez képest. Könnyűszerkezetűnek tulajdonképpen akkor nevezhetünk egy technológiát, ha maga a szerkezet tömege kisebb, mint 300 kg/m2. Ide sorolhatjuk többek között a fa tartószerkezetű, a fémszerkezetű, illetve az egyéb polisztirollal könnyített szerkezeteket egyaránt. A könnyűszerkezetes házak nagy része készházként kerül kivitelezésre

Könnyűszerkezetes ház – egy technológia számtalan előnnyel

A könnyűszerkezetes technológia egyik legnagyobb előnye, hogy egy úgynevezett száraz technikáról van szó.Aminek köszönhetően más hagyományos építési módokhoz viszonyítva gyorsabb ütemben haladhat a kivitelezés. Könnyűszerkezetes házak esetében ugyanis nincs szükség száradási időre, illetve akár azonnali használatba vételre is lehetőségünk van. Továbbá a száraz technológiának köszönhetően akár a téli, csapadékosabb időben sem kell szüneteltetnünk az építkezést. Valamint egy könnyűszerkezetes ház esetében a teherhordás főként a külső falakra helyezhető, így a belső tér kialakításánál nem vagyunk korlátok közé szorítva, bármilyen elképzelést megvalósíthatunk.

Fa könnyűszerkezetes ház esetében pedig a felhasznált fa alapanyag megfelelő előkezelésen esik át, mely során a faanyag gomba, tűz  és kártevő mentesítése történik meg. Kiváló hőszigetelő tulajdonságai miatt egy igen energiatakarékos építőanyagról beszélhetünk.

Könnyűszerkezetes ház – növekvő népszerűséggel

Ahogyan azt korábban már említettük hazánkban a könnyűszerkezetes házak nem számítanak túlzottan gyakori technológiának. Népszerűségű azonban egyre inkább növekszik, köszönhetően egyrészt annak, hogy jelentős mértékben környezetbarát alapanyagot alkalmazhatunk. Másrészt pedig a technológia gyorsaságában, aminek eredményeként egy tökéltesen kivitelezett ingatlant kapunk.