A könnyűszerkezetes ház fogalma, vagyis minden, amit érdemes róla tudni

Ez az építési forma, vagyis a könnyűszerkezetes ház főként Amerikában és a Skandináv országokban volt jellemző. Norvégiában például több száz éves, mai könnyűszerkezetes ház megnevezésű ház található. Ennek a kivitelezési módnak a nagyszerű jellemzői azonban mára már kedveltté tették, szinte az egész világon. Természetesen már hazánkban is élhet bárki ezzel a lehetőséggel, és tapasztalataink szerint egyre többen is igénylik a könnyűszerkezetes ház kivitelezését. Népszerűsége többek között annak is köszönhető, hogy kivitelezése során jelentős mértékben környezetbarát alapanyagot alkalmazhatunk.
De nézzük meg konkrétan, hogy mit is takar a könnyűszerkezetes ház fogalma szakmai szempontból. Könnyűszerkezetes ház minden olyan ingatlan, amelynél a falkialakítások térfogatsúlya jelentősen alacsonyabb a hagyományos technológiákkal készítettépületekhez képest. Könnyűszerkezetűnek tulajdonképpen akkor nevezhetünk egy technológiát, ha maga a szerkezet tömege kisebb, mint 300 kg/m2.
Ide sorolhatjuk többek között a fa tartószerkezetű, a fémszerkezetű, illetve az egyéb polisztirollal könnyített szerkezeteket egyaránt. Van olyan könnyűszerkezetes házak, amelyik készházként kerül kivitelezésre.

Számtalan technológiai előny a könnyűszerkezetes ház esetén

Már említettük, hogy a könnyűszerkezetes ház sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Most nézzük meg röviden, hogy technológiai szempontból milyen előnyöket kapunk.
– A könnyűszerkezetes technológia egyik legnagyobb előnye, hogy egy úgynevezett száraz technikáról van szó. Ennek köszönhetően más hagyományos építési módokhoz viszonyítva gyorsabb ütemben haladhat a kivitelezés. Vagyis időt takaríthatunk meg, hiszen nincs szükség száradási időre, illetve akár azonnali használatba vételre is lehetőség van.
– Ugyancsak a száraz technológiának köszönhetően akár a téli, csapadékosabb időben sem kell szüneteltetnünk az építkezést.
– További technológiai előnyt jelent, hogy könnyűszerkezetes házak esetében a teherhordás főként a külső falakra helyezhető, így a belső tér kialakításánál nem vagyunk korlátok közé szorítva, bármilyen elképzelést megvalósíthatunk.
– Fa könnyűszerkezetes ház esetében a felhasznált fa alapanyag megfelelő előkezelésen esik át, mely során a faanyag gomba, tűz és kártevő mentesítése történik meg.
– Ugyancsak fontos kiemelni a fa alapanyag esetén, hogy kiváló hőszigetelő tulajdonságai miatt egy igen energiatakarékos lesz az ingatlan.
– A derékszög, itt valóban derékszög. Nem degradálva a hagyományos rakott falakat, a szerelt technológiának köszönhetően itt nagyobb méretpontosság érhető el, mint a rakott falak esetén.
– A könnyűszerkezetes házakban nincsenek allergén anyagok, a gipsz melyet falburkolásra használnak természetes anyag. A falakban lévő kőzetgyapot és üveggyapot pedig nem juthat be a lakótérbe.
– A könnyűszerkezetes ház, ahogyan azt már említettük száraz technológiával épül. Ebből következik, hogy nem maradhat víz a falakban, mely a későbbiekben penészesedést okozhatna, de hőhidak sincsenek a homogén anyagfelhasználásnak köszönhetően.
– Környezetbarát kivitelezési mód. Egy hagyományos építkezés során rengeteg sitt, illetve egyéb hulladék keletkezik. A könnyűszerkezetes megoldásnál jóval kevesebb a hulladék és a kárba veszett anyag, építési törmelék pedig egyáltalán nincs is.

Mit mondhatnánk még?

Amit még fontosnak tartunk kiemelni, hogy csak a képzelet szabhat határt! Teljesen egyedi igények alapján is készíthető terv, de vannak típustervek is, amiből lehet választani. Az alkalmazott technológiának köszönhetően pedig sok olyan forma is kialakítható, ami a hagyományos építési móddal nem lenne lehetséges.
Részletekért, további információkért keressen bennünket a honlapunkon található elérhetőségeinken!