A készház egyre gyakrabban használt kifejezés. De mit jelent valójában?

Nos, akkor kezdjük azzal, hogy mi is a készház elnevezés meghatározása. Mondhatnánk kissé viccesen, hogy készház közvetlenül a gyárból, amibe már csak be kell költözni. Nos, ennél azért kissé árnyaltabb a valóság. Vannak olyan esetek, amikor az épület előre össze van szerelve, felrakják a kamionra, és a telken lerakják, és beüzemelik. Azonban még az sem jelent azonnali beköltözhetőséget.

A mi értelmezésünkben, ami egyébként közel áll a valósághoz, illetve a gyakorlati megvalósuláshoz, az a következő.
A készház előre elkészített elemekből létrehozott fal, tető és födémszerkezet, amelyet az időjárástól függetlenül a gyártóhelyen állítanak elő. Az összes, így előre legyártott elemet, a tető és fal elemeket az építkezés helyszínén szerelik össze. Ott kerülnek bele a szerelvények, és a burkolatok jó része is.
A készház készülhet acélszerkezetből, faanyagból, ragasztott fatartóból, vagy agyagkavics szerkezetből.
A következőkben nézzük meg, hogy milyen jellemzőkkel rendelkezik egy készház.

A készház kivitelezésének, illetve általános jellemzői

– Amint a kulcsrakész házak, illetve a könnyűszerkezetes házaknál is megjelent, a készházak esetén is az első pont a gyorsaság. Akár 2 hónapnál rövidebb idő is beszélhetünk egy kulcsrakész állapotról.
– Következő pont nem meglepő módon itt is az energiatakarékosság. Ez már a kivitelezésnél is jelentkezik, hiszen kevesebb emberrel rövidebb idő alatt kivitelezhető egy készház, és az üzemeltetés alatt lényegesen kevesebb energiát fogyaszt, mint egy hagyományos tégla vagy beton épület. A nemrég életbe lépett energiatanúsítvány előírásai alapján legtöbb készház A+ energiaosztályba tartozik.
– Szintén fontos jellemző a helytakarékosság. Egy készház kétszeres tégla szigetelési érték mellett is csupán fele olyan széles helyet foglal. Ez azt jelenti, hogy több hasznos alapterület marad a lakásunkban.
– A méretpontosság, és a geometriai tulajdonságok. Egy készház sokkal méretpontosabb mint egy hagyományos kivitelezésű épület. Amint azt a könnyűszerkezetes házak esetében is leírtuk, a derékszög az derékszög, a függőleges pedig függőleges, a méretet milliméterben számoljuk.
– Utoljára, de nem utolsó sorban a készház jellemzője az évszaktól független kivitelezés. Mivel nincs vizes technológia, így nincs fagyveszély, tehát az év minden szakában kivitelezhető.

Amire érdemes odafigyelni, ha kivitelezőt választ

Kivitelező választása esetén érdemes odafigyelni arra is, hogy kizárólag az a cég építhet könnyűszerkezetes házat Magyarországon, aki a Magyar Szabvánnyal, Harmonizált Eu-Szabvánnyal, vagy ÉMI minősítéssel tehát, Építőipari Megfelelőségi Engedély számmal rendelkezik, valamit a kivitelező cég eleget tesz a 3/2003-as együttes kormányrendeletben foglaltaknak.
És egy érdekesség a végére, ami talán sokakat foglalkoztat. Ez pedig a hitelezés. Készházak esetén tudni kell, hogy amennyiben Ön megfelel a hitel követelményeinek, és az építtető rendelkezik Makész és ÉME minősítéssel, abban az esetben ugyanazon feltételek alapján kap hitelt, mint bármelyik építési forma esetében.
Nos, minden fontosabb információt megadtunk, a nevezett feltételeknek megfelelünk, így azt javasoljuk, ne is keressen tovább! Itt vagyunk, és állunk rendelkezésükre!